Vrnjačka Banja - opis, mineralni izvori i manifestacije

Vrnjačka Banja je svoje ime dobila po imenu sela Vrnjci, u čijem su ataru otkriveni lekoviti termo mineralni izvori. Nalazi se na obroncima planine Goč i u dolinama Vrnjačke i Lipovačke reke. Vrnjačka banja ima umereno kontinentalnu klimu.

Centar Vrnjačke Banje

Lekoviti mineralni izvori u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja ima sedam mineralnih izvora: Topla voda,Jezero, Slatina, Borjak, Snežnik, Vrnjačko vrelo i Beli izvor. Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina izvora mineralne vode se koriste za terapiju, dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo).

Mineralni izvori u Vrnjačkoj Banji

Mineralne vode Vrnjačke Banje se primenjuju kod lečenja:
  • šećernih bolesti
  • stanje posle preležene zarazne žutice
  • hroničnog zapaljenja creva i želuca
  • bolest žučne kese i žučnih puteva
  • čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu
  • bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokračnih puteva i drugih bolesti.

Kulturne manifestacije u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja se izdvaja po velikom broju kulturnih manifestacija. Kulturna dešavanja su naizraženija leti kada u okviru Vrnjačkih kulturnih svečanosti gosti Vrnjačke Banje mogu da posete: Festival filmskog scenarija, Međunarodni festival klasične muzike, Letnji sajam knjiga, Književno leto, Pozorišne dane Srpskog teatra, Festival likovnog stvaralaštva, Dane Danile Bate Stojkovića... Festival filmskog scenarija postoji više od 30 godina i u tom periodu vrednuje i nagrađuje scenarija filmova iz tekuće godine filmske produkcije. Ovaj festival je jedan od naših i najpoznatijih festivala filmskog scenarija.

Karneval u Vrnjačkoj Banji

U julu mesecu Vrnjačka Banja postaje domaćin velikog broja karnevalskih grupa iz celog sveta koji su deo međunarodne karnevalske povorke. Prateći sadržaji karnevala (mnogobrojni koncerti i različita dešavanja) u karnevalskim danima garantuju dobru zabavu i provod za sve goste Vrnjačke Banje.

Karneval u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Love Fest

Početkom avgusta Vrnjačka Banja vri od velikog broja mladih ljudi koji dolaze da uživaju u dobroj muzici LoveFest-a. Pored nezaboravnih koncerata na letnoj pozornici za vreme LoveFest-a prateći sadržaji ovog festivala čine da i dan tokom ove manifestacije bude upotpunjen.

Vrnjačka Banja Love Fest

Vrnjačka Banja smeštaj

Ukoliko zelite da posetite Vrnjačku Banju i budete gost iste na nekoliko dana svakako će Vam biti neophodan smeštaj u Vrnjačkoj Banji.
Nadamo se da ćete biti gost Vrnjačke Banje i iskoristiti nesvakidašnje tople i hladne mineralne izvore u cilju očuvanja Vaše lepote i zdravlja.